U bevindt zich hier: 

>> Artikelen  >> Hartslag en conditie 

  |

Hartslag en conditie

Je hart(slag) is van levensbelang. Maar Hoe werkt het eigenlijk precies?
Hartslag is het aantal keren per minuut dat het hart pompt om het lichaam te voorzien van bloed. Je bloeddruk en het slagvolume zijn een meetpunt van de kracht van het hart. Dit wordt het hartminuutvolume genoemd en is een combinatie van het aantal slagen per minuut en de hoeveelheid bloed die per slag gepompt wordt.

Waar wordt je hartslag door beïnvloed?
Je hartslag wordt onder andere beïnvloed door:
de mate van activiteit
je leeftijd
je geslacht
je emotionele staat
het gebruik van medicatie
je positie (staand of liggend)
je gezondheidsstatus

Wat is een normale, gezonde hartslag?
Een normale hartslag voor ongetrainde sporters ligt in rust tussen de 60 en 80 slagen per minuut Een getrainde sporter heeft vaak een lagere rusthartslag. De slagkracht van het hart wordt groter door sport. Hierdoor is het in staat meer bloed rond te pompen waardoor minder hartslagen nodig zijn. Je maximale hartslag is grofweg 220 min je leeftijd.

Conditie of uithoudingsvermogen opbouwen
Ga je bijvoorbeeld een flinke wandeling maken van meer dan 2 uur dan blijft de hartslag weliswaar zo rond de 65 – 70% maar je bouwt dan wel enorm aan je uithoudingsvermogen. Dat geldt ook voor dansen!
Alle sport waarbij je hartslag tussen de 75% en 85% van het maximum zit, is een verbetering van je conditie. Dat is dus niet alleen bij hardlopen of fietsen, maar bijvoorbeeld ook bij mee doen aan groepslessen of fitnessoefeningen waarbij een combinatie is van kracht en uithoudingsvermogen, zoals bijvoorbeeld een kettlebel-swing-squat.
Kom je boven de 85% van het maximum is dat een grote conditieverbetering. Omdat dit een flinke uitdaging voor het hart is, is het niet verstandig dit heel lang vol te houden. Dit is dus meer voor sprinten ed.
Ga je bijvoorbeeld een flinke wandeling maken van meer dan 2 uur dan blijft de hartslag weliswaar zo rond de 65 – 70% maar je bouwt dan wel enorm aan je uithoudingsvermogen. Dat geldt ook voor dansen!