U bevindt zich hier: 

>> Artikelen  >> Onze darmen deel 1 

  |

Onze darmen deel 1

Er is natuurlijk ontzettend veel te vertellen over gezonde voeding. We weten dat gezond eten bijvoorbeeld belangrijk is om op een normaal gewicht te blijven. Wat gebeurt er allemaal met dat eten? We stoppen het in onze mond en ongeveer 24 uur later poepen we het weer uit. En wat gebeurt daar allemaal tussen???

Ik ben nu het boek De Mooie Voedselmachine van Giulia Enders aan het lezen. Het vertelt in Jip en Janneke taal alles wat er gebeurt van mond tot poepen. En jeetje, wat is dat interessant! Dan ga je toch anders naar je lichaam kijken en ook anders denken over wat je in je mond stopt.

Deze week deel 1 van een aantal merkwaardige en leuke feiten uit het boek:

Onze mond is de eerste die het aangeboden voedsel keurt. Wist je dat ons speeksel gefilterd bloed is? En dat er pijnstillende stofjes in ons speeksel zitten? En dat het een mucinenet aanmaakt in de mond als beschermer tegen foute bacteriën.

De slokdarm komt niet aan de bovenkant van de maag uit, maar aan de rechterkant. Zo is er altijd een kleine luchtbel aan de bovenkant links in de maag. Dat is maar goed ook, want als we lachen of hoesten drukt het middenrif de maag omhoog. Als de slokdarm recht bovenop zou zitten krijg je met elke lach- of hoestbui je eten of drinken terug in je slokdarm. Bah!
Slaap jij ook liever op je linkerzij dan op je rechter? Ja? Dat komt omdat onze darmen dan in een comfortabelere houding liggen.

De maag gaat over in de dunne darm. Die is 3 tot 6 meter lang, Als we alle vouwen en cellen uitstrekken tot een recht en glad geheel komen we op 5 tot 6 kilometer!!! De dunne darm is super schoon en reukloos, nat en glanzend als zijde. Op 1 vierkante millimeter darmvlies steken 30 minuscule vlokjes omhoog in de voedselbrij. De vlokjes zijn composities van suiker: glycocalix. Ze doen maar één ding: Het voedsel oplossen in miljoenen losse moleculen. In elk vlokje zit een bloedvaatje dat wordt gevoed met de losse moleculen. Alle bloedvaatjes gaan direct naar de lever. De lever is een soort douane: Checken op schadelijke, gevaarlijke of giftige stoffen. Gevonden? Vernietigen! Alle goede moleculen mogen door naar de bloedbaan rechtstreeks naar het hart. En via het hart naar de rest van al onze lichaamscellen.

Alleen de voedselonderdelen waar de dunne darm niet goed raad mee weet gaan door naar de dikke darm. Hier wonen miljoenen bacteriën die de laatste etensresten ontbinden. Hier komt ons immuunsysteem bij kijken. De dikke darm ligt buiten om de dunne darm heen omdat hij meer ruimte nodig heeft. Soms heeft hij wel 16 uur nodig om slecht verteerbaar of ongezond eten verder te verteren. Hier worden de belangrijke mineralen (bijv calcium) uit ons voedsel gehaald. Hier wordt door de samenwerking van de darm en de bacteriën vitamine K, B12 B1 en B2 aangemaakt. Wist je dat deze laatste vitamines beschermen tegen migraine?