U bevindt zich hier: 

>> Artikelen  >> Onze darmen deel 2 

  |

Onze darmen deel 2


Deze week deel 2 van een aantal merkwaardige en leuke feiten uit De Mooie Voedselmachine van Giulia Enders

Vorige week hebben we het eerste stuk van de weg van ons voedsel bewandeld. Van keel, door slokdarm, de maag in en de dunne darm in. Deze week leggen we de laatst kilometer van ons voedsel af: De dikke darm en de endeldarm.

Maar eerst nog even iets heel anders interessants:
Er zitten zo ontzettend veel zenuwbanen aan onze darmen. En die sturen de hele dag allerlei informatie over hun ervaringen met ons voedsel naar ons hoofd. De darmen zijn ons grootste sensorische orgaan. Daarom worden onze darmen ook wel ons 2e stel hersenen genoemd.
Er zijn ook niet voor niets de spreekwoorden Vlinders in je buik hebben, of afgaan op je onderbuikgevoel. Als we bang zijn poepen we van angst en heftige informatie moeten we “verteren” En soms maken mensen elkaar het leven zuur…. In onze hersenen komt de informatie aan in het gedeelte van emotieverwerking, moraal, angst, geheugen en motivatie. Het is al bewezen dat een bepaalde goede bacterie een gunstig effect hebben op depressies! Dus dat pilletje moet niet naar ons hoofd, maar de goeie bacterie naar onze darmen. Hier wordt op dit moment zeer uitgebreid op getest.
Stress heeft een eer grote negatieve invloed op onze darmen en het prikkelbare darmsysndroom zou ontzettend veel minder worden als er meer goede bacteriën dan slechte bacteriën in de dikke darm zouden wonen. Die bacterievolken die in onze buik leven zijn zo dus ontzettend belangrijk voor ons welzijn. Er wordt ook steeds meer erkend dat probiotica onze gezondheid kunnen bevorderen.
Pro-biotica zijn gunstige bacteriën. Anti-biotica zijn bacterie doders. Ook de goede! Daarom zijn ze eigenlijk funest voor onze darmen en is het niet verkeerd na zo’n kuur een tijdje probiotica te gebruiken om de bewoners in onze buik weer in opperste gezondheid te brengen.

En dan nu de laatste kilometer van ons voedsel:
Alleen de voedselonderdelen waar de dunne darm niet goed raad mee weet gaan door naar de dikke darm. Hier wonen die miljoenen bacteriën die de laatste etensresten ontbinden. Hier komt ons immuunsysteem bij kijken. De dikke darm ligt buiten om de dunne darm heen omdat hij meer ruimte nodig heeft. Soms heeft hij wel 16 uur nodig om slecht verteerbaar of ongezond eten verder te verteren. Hier worden de belangrijke mineralen (bijv calcium) uit ons voedsel gehaald. En de dikke darm en bacteriën gaan samenwerken om vitamine K, B12 B1 en B2 aan te maken. Wist je dat deze laatste vitamines beschermen tegen migraine?
Alleen dat wat dan niet opgenomen kan worden door onze darmen naar ons lichaam gaat door naar de endeldarm en dat is poep. De endeldarm is maar hooguit 20 cm lang.

Als we moeten poepen, maar op het komt op dat moment niet uit, dan knijpen we onze sluitspier. Maar wist je dat er ongeveer 3 cm naar binnen ook een sluitspier zit en dat we die niet aan kunnen sturen? Deze binnenste sluitspier duwt alles door naar voren, poep of gas, wat wij laten gaan als we scheetjes laten. Het is toch fascinerend dat er in totaal bijna 7 kilometer lang in onze buik van alles gebeurd waar wij niets van merken en pas bij het eindresultaat ineens “hoge nood” hebben.

Slotsom: wees heel goed voor je darmen, want ze hebben veel meer invloed op je welzijn dan we altijd dachten….