U bevindt zich hier: 

>> Artikelen  >> Stilstaan in vooruitgang 

  |

Stilstaan in vooruitgangHeb je ook wel eens het gevoel dat je ondanks je inzet niet verder komt met afvallen, spiermassa opbouwen of extra spierkracht? Geen nood, dit komt vaker voor bij veel sporters. Maar wat doe je er precies aan?Je loopt tegen een plateau aan als je al een tijd niet meer verder komt of zelfs achteruit gaat. Je merkt dat je met afvallen blijft steken op een bepaald gewicht of je wordt maar niet sneller op die 10 kilometer. Een stop in vooruitgang is natuurlijk niet leuk, maar het hoort er wel bij.

Een periode waarin het even wat minder gaat is heel gewoon. Geen alarm! Elke (top)sporter kent wel dat moment waarop de progressie ver te zoeken lijkt. Soms onverklaarbaar, soms is er een logische reden. Kijk eens kritisch naar het complete plaatje of schakel een personal trainer in die samen met je alle belangrijke dingen naloopt. Hoe staat het nou echt met je trainingsschema, voedingsschema en je rust?

Waarschijnlijk doe je al heel veel dingen goed; je let op je voeding, doet de juiste training en pakt de nodige rust. Maar wellicht zijn er dingen voor verbetering vatbaar.
Ik geef je een aantal handige tips om zo snel mogelijk de stilstand of achteruitgang te doorbereken.

Tip 1: Kijk kritisch naar je training en je schema
Je lichaam raakt gewend aan een bepaalde trainingsbelasting. Daarom is het goed om zo nu en dan je fitnessschema of trainingsmethode aan te passen. Variëren kan je bijvoorbeeld door één van de volgende dingen te doen:
Pas de snelheid van de herhalingen en sets aan.
Pas de hoeveelheid van de herhalingen en sets aan.
Kies voor andere soorten oefeningen.
Varieer in de mate van rust tussen herhalingen (ga bijvoorbeeld voor supersets of voor een circuittraining).
Train eens met een (ander) trainingsmaatje.

Tip 2: Kijk naar het zwakke punt in je training
De belangrijkste tip die ik wil meegeven is om eens kritisch te kijken naar de uitvoering van je oefening(en). Heb je bijvoorbeeld moeite met push ups? Misschien zijn dan je je schouders of je triceps te zwak… Sta eens stil bij mobilisatie oefeningen of werk aan flexibiliteit en balans tussen links en rechts.

Tip 3: Voldoende rust nemen.
Zonder voldoende rust geen goed resultaat! Elke dag trainen geeft eerder blessures dan resultaten. Dat geldt voor krachttraining maar ook voor conditietraining! Je lichaam heeft voldoende slaap nodig (ongeveer 8 uur per nacht). De spieren hebben 24 uur herstel nodig, dus minimaal één dag rust. Daarnaast is het essentieel om eens in de zoveel maanden gewoon lekker een week rust te nemen van je sport. Ga iets anders doen en laat je lichaam compleet herstellen. Goed voor je motivatie, geest en fysiek! Must do…

Tip 4: Goede voeding.
Waarschijnlijk valt er nog best wat winnen met je voedingspatroon. Kijk eens kritisch naar je voeding.. Eet je gevarieerd genoeg? Eet je voldoende eiwitten? Eet je te veel of te weinig calorieën? Je kan dit bijhouden met een app zoals Myfitnesspal of Mijn Eetmeter. Eet je op het juiste moment voor of na de training? Eet je dan de juiste dingen?
Veel sporters over- of onderschatten hun calorie-inname, wat het bereiken van een persoonlijk doel in de weg kan staan. Als je wil afvallen en daarmee jezelf op een streng dieet hebt gezet kan je wel eens te weinig eten! Neem na 1 of 2 maanden een pauze en ga weer normaal eten. Dit betekent dat je even stopt met afvallen, maar als je vervolgens de draad weer oppakt, zie je gelijk weer resultaat. Zo kunnen je geest en lichaam het uiteindelijk beter volhouden waardoor je op de lange termijn wel je einddoel bereikt. Ik wil er nadrukkelijk bij vermelden dat er niets zo slecht is als diëten. Eet gezond en gevarieerd, dan hou je deze levensstijl (is dus geen dieet) veel makkelijker vol.

Tip 5: Hou jezelf gemotiveerd.
Natuurlijk heeft iedereen wel eens een dipje.. Je hebt even geen zin om te trainen en je trainingsresultaten lopen wat terug. Geen probleem! Ga alsnog sporten.. Ben je wat minder sterk? Pak dan wat minder gewicht en werk alsnog je schema af. Volhouden en regelmaat zijn de enige manieren om je doel te bereiken. En denk altijd aan hoe je je voelt als je het toch weer gedaan hebt. Trots op jezelf!!!
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd 100% moet knallen. Zoals ik al eerder schreef is een rustweek echt heel belangrijk. Of doe eens een andere training, bijvoorbeeld gericht op flexibiliteit of balans. Dan wordt je lichaam weer wakker geschud.